Sängbranchen

Sängbranschen – sälj, sälj, sälj, del 1

När man når en viss ålder och ser tillbaka på arbetslivet, inser man hur mycket tid som gått åt till arbete. Rent statistiskt sett så har man arbetat omkring 100,000 timmar, men i mitt fall säkerligen det dubbla – jag älskar att arbeta. Min karriär började inom möbelbranschen, och för ungefär tio år sedan halkade jag in i den fascinerande världen av sängar. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men sakta men säkert insåg jag att en bra säng och god sömn inte bara var en del av livskvaliteten – det var själva grunden för ett bra liv.

Att sälja sängar är, som i alla branscher, en fråga om affärer. Företagen strävar efter att öka sin omsättning och maximera sina vinster. Produkterna marknadsförs med påkostade kampanjer, specialerbjudanden och rabatter, och säljare får ofta provision på utvalda sängvarumärken eller modeller. Fokus ligger på försäljning och siffror, inte på vad som faktiskt är bäst för kunden. Det är en bransch som jag till en början deltog med stor entusiasm i utan större eftertanke, där mitt enda mål var att sälja så mycket som möjligt. Med tiden började jag inse hur stor påverkan en säng har på människors liv och välbefinnande, och mitt synsätt förändrades.

Min resa inom sängbranschen startade i en traditionell butik som sålde ett brett utbud av sängar från olika tillverkare och prisklasser. Allt styrdes av kampanjer och rabatter – det fanns något för alla, men priset var ofta den avgörande faktorn och det gällde att sälja för så mycket pengar som möjligt. Så småningom började butiken erbjuda lyxvarumärket Hästens, och det var här min insikt på allvar började gro. Hästens använde naturliga material som ull, bomull, tagel, lin. Till skillnad från många andra sängar på marknaden, kunde dessa sängar inte säljas på det traditionella sättet. De krävde en annan typ av försäljning, ett djupare engagemang. Jag fick möjligheten att starta och driva en Hästens Konceptbutik, och med det förändrades min syn på vad försäljning av sängar egentligen borde handla om.

Att sälja sängar har för mig utvecklats till att vara mycket mer än bara en affär. Sängar och sömn påverkar människors liv på ett så fundamentalt sätt att det borde vara mer än bara "business". Men tyvärr ser jag en bransch som alltför ofta är oseriös och ansvarslös. Utbildningen inom branschen fokuserar på att maximera försäljningen, inte på att förstå kundernas verkliga behov. Säljare lär sig tekniker för att övervinna kundens tveksamhet, uppmuntras att få kunden att säga "ja" på en rad frågor för att till slut bejaka köpet. Det är ett spel, och i många fall handlar det mer om manipulation än om genuin vägledning.

Med tiden utvecklade jag mitt eget sätt att sälja sängar – eller rättare sagt, att inte sälja. Jag såg min roll mer som en guide än som en säljare. Mitt mål var att ge kunderna den information de behövde för att fatta sina egna beslut. Jag uppmanade dem ofta att gå hem och "sova på saken", vilket inom branschen, ja nästan alla branscher är tabu. Men jag förstod att valet av säng är ett av de största och viktigaste inköpen vi gör i livet. Det måste bli rätt - Det får inte bli fel.

Min filosofi var enkel: priset ska inte vara vägledande. Istället handlar det om hur sängen känns, hur den stöttar kroppen och ger komfort. Jag lät ofta kunderna testa sängar utan att avslöja priset, för att de skulle kunna känna efter utan att påverkas av ekonomiska överväganden. "Gör så som jag säger så blir det bra," brukade jag säga lite på skoj och lite på allvar, lite som när man går till en optiker – man ifrågasätter inte optikerns expertis när skärpan i glasen mätts ut. På samma sätt handlade mitt råd om att guida kunderna till rätt val, inte om att övertyga dem om att köpa.

Sängbranschen skulle, enligt min mening, kräva legitimerad personal precis som inom vård, det måste till djupare förståelse för både kropp och själ. Det måste till ett helhetstänk men till motsats drivs branschen av marginaler och bonusar. Många kunderna kommer med "rekommendationer" från sina läkare eller kiropraktorer, såsom "du behöver en hård säng", vilket är en av de vanligaste missuppfattningarna. En säng ska inte vara hård, en säng ska vara flexibel och följa kroppens konturer, inte tvinga kroppen till en viss form. Varje kropp är unik, och det är där nyckeln ligger – att hitta rätt passform för varje individ.

Sängbranschen är enorm. Statistiskt sett byter vi säng vart tionde år. Med Sveriges nästan 11 miljoner invånare innebär det att över 1,1 miljoner sängar byts varje år. Om vi räknar att de flesta av dessa sängar är dubbelsängar, innebär det att runt 550 000 sängar varje år hamnar på tippen. Och detta är bara i Sverige. Miljöaspekten är enorm – vi utnyttjar jordens resurser för att producera och sedan kasta bort mängder av sängar varje år. Och detta förvärras av dålig vägledning i butik, där kunder ofta byter säng flera gånger på kort tid för att de får fel råd. Butikernas mål är att sälja mer när det måste vara att sälja rätt.

Så hur navigerar man i en sådan bransch? Några av mina råd är bla att endast handla hos seriösa handlare, att alltid vara påläst, och att inte låta sig bli såld en säng. Det är ditt beslut, DU skall köpa. Investera tid, mycket tid, gör research, prova mycket, och förstå vad du faktiskt behöver. En av anledningarna till att jag skriver denna bok är just för att inspirera och vägleda. Genom att ta kontroll över ditt beslut kan du vara säker på att du gör ett val som är rätt för dig och din hälsa.

Sammanfattningsvis är sängbranschen enormt stor och, tyvärr, till stor del dominerad av egenintressen. Men behovet av en god säng är universellt – vi behöver alla sova. Sängbranschen lever på att sälja, sälja, sälja, vi människor ska leva för att göra rätt val och leva ett bra liv.

Sängbranschen – sälj, sälj, sälj, del 2

Sängbranschen är enorm och omsätter årligen miljarder kronor globalt, och även i Sverige är det en stor industri. Att köpa säng är ett av de största och viktigaste inköpen vi gör, och det påverkar vår livskvalitet på djupet. Ändå styrs branschen av försäljningsintäkter och kampanjer, där fokus snarare ligger på att sälja volymer än att hjälpa kunder att hitta rätt säng för deras behov.

Branschens framtid och miljöpåverkan

Sängbranschen växer snabbt, men den står också inför stora utmaningar när det gäller hållbarhet och miljöpåverkan. Med över en halv miljon sängar som byts ut varje år i Sverige, uppstår stora mängder avfall. Detta skapar ett stort behov av att tänka om när det gäller både materialval och livslängd på produkterna. Flera sängar använder sig av naturliga material, oftast med Greenwashing, vilseleder konsumenten att tro att det är bra för miljön, men frågan är om detta är tillräckligt med tanke på dagens miljöutmaningar. Många företag prioriterar försäljning och omsättning över hållbara lösningar.

Sängbranschens fokus på sömn:

De stora aktörerna inom sängbranschen har under de senaste åren alltmer, i sin marknadsföring, börjat fokusera på sömnens betydelse, snarare än att bara sälja själva produkten. Kampanjer som Hästens "Wake Up World" och IKEAs uppmaningar att förbättra sin sovmiljö för att få en bättre dag, visar på en förändring där sängar ses som en viktig komponent i ett hälsosamt liv. Sängar marknadsförs inte längre bara som möbler, utan som en investering i god sömn och bättre hälsa.

Medan lyxmärken som Hästens och Carpe Diem fokuserar på naturliga material och hantverk, har aktörer som IKEA och SOVA breddat marknaden genom att erbjuda sängar i alla prisklasser, vilket gör det möjligt för fler människor att få tillgång till en säng som kan förbättra deras sömn. Sängindustrin spelar också en stor roll för hur vi pratar om sömn, med ett ökande antal kampanjer som lyfter fram vikten av att sova rätt för att optimera hälsa och välmående.

Sängbranschen – en komplex och stor industri

Sängbranschen i Sverige är stor och består av både tillverkare som producerar sina egna sängar och multibrand-butiker som säljer produkter från olika varumärken. Branschen präglas av allt från lyxiga, handgjorda sängar till prisvärda alternativ, med företag som använder olika strategier för att marknadsföra sömnens betydelse för hälsa och välbefinnande för att öka försäljningen.

En viktig aspekt av sängbranschen som är värd att belysa är, som tidigare nämnt, hur starkt den drivs av försäljning, ofta styrd av kampanjer som syftar till att locka kunder att köpa nya sängar. Företagen använder sig av olika säljstrategier och kampanjer som uppmuntrar konsumenter att uppgradera sina sängar genom rabatter, "erbjudanden" och reklam som framhäver sängens betydelse för en bättre natts sömn. Ett växande fenomen är att dessa kampanjer allt mer använder sig av mjuka värden och lyfter fram konceptet att bättre sömn ger en bättre dag, vilket är sant till viss del.

Vad som dock saknas i branschen är ett helhetsgrepp kring sömnens betydelse för vår hälsa och vårt välmående, och hur sömnens kvalitet påverkas av en rad faktorer. Detta är något som vi lyfter fram med denna bok, där vi förklarar att god sömn inte handlar om att köpa en dyr säng. Det är en kombination av fysiska förutsättningar (sängen, sovrummet, sovrutiner), träning, kost, ekonomi, miljö och en helhetssyn på hur allt hänger ihop.

Att enbart köpa en dyr säng räcker inte för att garantera en god natts sömn. Till exempel, hjälper det inte om man placerar sängen på en motorväg – då spelar det ingen roll hur bra sängen är. Sömn är en komplex process, och för att verkligen optimera den behöver man förstå helheten. En god natts sömn leder till en bättre dag, på samma sätt som en dålig dag kan förstöra nattsömnen – det är en cyklisk process där alla faktorer måste samspela för att skapa de bästa förutsättningarna.

Det bristande helhetsperspektivet i sängbranschen gör att konsumenterna ofta styrs mot att köpa de sängar som ger högst vinst för återförsäljaren, snarare än de som faktiskt passar bäst för individens behov. Detta gynnar sängföretagen men inte konsumenten eller miljön. Vår ambition med denna bok är att visa hur allt hänger samman och ge konsumenterna verktyg att göra bättre, mer informerade val som inte bara gynnar dem men även planeten.

Sammanfattning

Sängbranschen är en omfattande, men ofta kommersialiserad och egenintresserad industri där fokus på försäljningssiffror och kampanjer ibland överträffar omsorgen om kundernas verkliga behov. I takt med att allt fler kampanjer styr kunder mot dyra eller förutbestämda sängval – oavsett deras individuella behov – skapas en miljö där sängköp alltmer handlar om att sälja snarare än att stödja hälsosam sömn och hållbara val. Bristen på, eller felaktig utbildning hos många säljare och försäljningsdrivna strategier bidrar ytterligare till att kunder ofta guidas utifrån företagens vinstintressen snarare än vad som är bäst för dem.

Min ambition med detta materialsamlande är att lyfta fram det ansvar sängföretag har gentemot kunder och miljö. Med miljontals sängar som slängs varje år, bara i Sverige (!) är det avgörande att både konsumenter och producenter blir mer medvetna om hållbarhet, kvalitet och individuella sömnbehov. Genom att utbilda sig och noggrant överväga sina alternativ kan kunderna navigera denna bransch på ett sätt som inte bara förbättrar deras sömn utan också främjar en mer hållbar framtid – för dem själva, deras familjer och kommande generationer, för mig och mina barnbarn.