tiden

Tick… tack… tick… tack… tiden går, som den alltid gjort och som den alltid kommer att göra. Den rör sig varken snabbare eller långsammare, oavsett hur vi upplever den i stunden. 60 tick och tack – 60 sekunder blir en minut, 60 minuter blir en timme. Tiden förblir konstant för oss alla, oavsett om vi är unga eller gamla, rika eller fattiga, vakna eller sovande. Den tickar på med samma exakthet över hela världen, har alltid gjort och kommer alltid göra
Det spelar ingen roll om du springer 100 meter som Usain Bolt på 9,58 sekunder eller rör dig i snigelfart. Och på tal om att det går fort… Har du hört historien om sköldpaddan som blev rånad av tre sniglar? När polisen förhörde sköldpaddan och frågade vad som hänt, svarade han förtvivlat: "Jag vet inte, allting gick så fort!"
Vad vi gör med vår tid är dock upp till oss. Även om vi alla får samma förutsättningar, är det vi själva som påverkar hur vi väljer att använda den.
Tänk på en dagslända. Den lever bara i 24 timmar. På den korta tiden ska den hinna med allt vi gör under ett helt liv – födas, växa upp, utbilda sig, hitta en partner, bilda familj och sedan bli gammal. För dagsländan är tiden verkligen begränsad, och schemat späckat.
Vi människor har, statistiskt sett, 80 år – ungefär 700 000 timmar – på oss. Av dessa sover vi en tredjedel, cirka 230 000 timmar, och tillbringar ytterligare 62 000 timmar i sängen. Det lämnar oss med omkring 400 000 vakna timmar. Det kan låta mycket, men när vi börjar bryta ner det blir det lätt att undra: hur vill jag verkligen använda min tid?
När jag närmar mig 60 år har jag statistiskt sett, ungefär 100 000 vakna timmar kvar att leva. Det får mig att fundera – vad är egentligen viktigt? Vet du att vi, statistiskt sett, spenderar cirka 100 000 timmar på att titta på TV under en livstid? Om jag skulle följa den statistiken, skulle jag bara ha omkring 75 000 timmar kvar till allt annat. Vill jag verkligen att så mycket av min tid går åt till saker som kanske inte ger mig något tillbaka?
Tid är faktiskt ytterst begränsad. Jorden har funnits i ungefär 4,5 miljarder år och kommer att finnas i flera miljarder år till. Mitt liv, i det perspektivet, är som en blinkning, en dagsländas livslängd – bara 0,0000009% av jordens existens. Så även om det ibland känns som vi har gott om tid, är det viktigt att tänka på hur vi väljer att spendera den.
Tiden och sömnen är tätt sammanflätade. Ju bättre vi sover, desto längre och hälsosammare kan vi leva. Hur kan vi hantera tiden bättre? Kanske genom att göra som den gamle munken som levde över 100 år: "Ät när du är hungrig, och sov när du är trött." Enkelt, men ändå svårt att förena med livets moderna krav.
Under en livstid arbetar vi ungefär 100 000 timmar, men tillbringar bara 43 000 timmar med vår partner. Vi tvättar kläder i 25 000 timmar men spenderar bara 700 timmar med att gosa med vår partner. Det får en att tänka efter – vad är egentligen viktigast? Hur vi väljer att använda vår tid påverkar inte bara oss själva, utan också våra nära och kära, och inte minst våra barnbarn.
Detta ska inte kännas ledsamt eller tragiskt. Istället hoppas jag att det inspirerar till att skapa guldkant på varje timme vi har. Genom att ta ansvar för oss själva och för vår planet, kan vi se till att de timmar vi lever gör skillnad – inte bara för oss själva, utan för kommande generationer. Tick… tack… tick… tack…
Intressant statistik – vad använder vi tiden till:
- Ett människoliv är 80 år = 700 000 timmar
- Vi sover en tredjedel av våra liv, 26 år = 230 000 timmar
- Vi tillbringar ytterligare 62 000 timmar i sängen
Vi lever alltså ungefär 400 000 timmar aktivt:
- Vi jobbar 100 000 timmar
- Vi är med vår partner 43 000 timmar
- Vi lagar mat, diskar och städar 47 000 timmar
- Vi äter 40 000 timmar
- Vi går på toaletten 2 200 timmar
- Vi tvättar kläder 25 000 timmar
- Vi är i badrummet 13 000 timmar
- Damerna gör sig i ordning 3 300 timmar, herrarna 1 100 timmar
- Vi tittar på TV 100 000 timmar
- Vi tränar 32,000 timmar
- Vi har sex 2 800 timmar
- Vi väntar totalt över 8 000 timmar (på tåg/buss 650 timmar, i telefon 3 300 timmar, i kö 4 300 timmar)
- Vi skrattar 3 000 timmar – cirka 500 000 skratt
- Vi är sjuka 9 000 timmar
Tänk på – detta är statistik, det är inte exakt vetenskap, det varierar kraftigt då vi alla är olika med olika vanor och rutiner. Men om vi ser det som en ögonöppnare, intressant och tänkvärt, kan vi reflektera över: Hur ser det ut för mig? Vad använder jag min tid till?
Det sätter verkligen våra dagliga val i perspektiv när vi ser hur mycket tid vi faktiskt spenderar på saker som kanske inte alltid känns viktiga i stunden. De 700 000 timmar vi har i genomsnitt känns plötsligt inte så mycket när vi börjar dela upp dem – hur sömn, arbete, och vardagliga rutiner fyller upp så mycket. Det är ett tankeväckande sätt att förstå att vi kan påverka vår tid på ett djupare sätt genom våra prioriteringar. Att tänka på varje timme som en investering i vad vi värdesätter, som relationer, hälsa och välmående, känns ännu viktigare när vi ser tidsanvändningen uppdelad så här.
Perspektivet om jordens historia förstärker bara känslan av vår egen lilla, men betydelsefulla, roll. Att använda tiden klokt, på ett sätt som också kan lämna positiva spår, blir verkligen en fråga om arv till kommande generationer – för mig och mina barnbarn.
Träning
Genomsnittligt sett tillbringar människor cirka 32 000 timmar av sina liv med någon form av fysisk aktivitet eller träning. Denna siffra varierar kraftigt beroende på land, ålder, och individuella rutiner, men motsvarar ungefär 1,5 timmar i veckan för de som håller sig till låg nivå av träning genom hela livet. Det rekommenderade antalet ligger dock högre för en aktiv livsstil: många hälsoexperter föreslår runt 150 minuter per vecka för optimal hälsa.
Det genomsnittliga engagemanget i träning är generellt högre i länder med en stark kultur av fysisk aktivitet, exempelvis i vissa europeiska och skandinaviska länder, där upp till 70 % av befolkningen följer träningsrekommendationer. Samtidigt ligger nivåerna lägre i andra regioner där träningsmöjligheter och en aktiv livsstil kan vara mindre tillgängliga eller prioriterade.
Denna insikt kan hjälpa oss att reflektera över hur vår tid fördelas över våra prioriteringar och skapa motivation för att antingen förbättra träningsvanor eller bibehålla en aktiv livsstil, beroende på var man befinner sig idag.